Så gjør vi så

Det unike ved Tofteloftets bilder er 3-Dformatet. Fram til 2013 skapte vi gropa i de bildene inne på fabrikken på Tofte, midt i den larmende produksjonen med høy luftfuktighet og dunder og brak på alle kanter. Bli med tilbake til Tørkemaskin 1:  

 

Ferskvare

Ferske som hveteboller må vi ha arkene, så vi går rett inn i produksjonslinja på cellulosefabrikken på Tofte og henter dem ut - dampende, nyproduserte. Legger dem i press og frakter dem raskt og varsomt til trykking. Så overfører vi fotografiene enten som silketrykk eller via en gigantisk, digital plotter. Allerede nå er det tydelig at dette ikke blir vanlige fotografier, men bilder på papirmasseark, der struktur møter natur.

Så reiser vi tilbake til fabrikken. Tida er kommet for å presse kunstverkene inn i sitt helt spesielle fotofatformat.

Fotofat

Vi stiller oss igjen ved produksjonslinja ved den store pressa. Masseballene kommer sigende på samlebånd, seks ad gangen. En ball, sier du? Men arkene er da kvadratiske! Ja, sånn er det meg fagspråk og sjargong. Se for det en stabel, da. Med 600 ark oppå hverandre. 600 ark og luft mellmo hver t ark. Sånt tar plass og er det noe som er mangelvare på en båt, som skal frakte disse arka ut på d sju hav, så er det plass. Altså må volumet ned.

Kunstneriske krefter

En spesialkonstruert presse med tusen tonn trykk presser iherdig på stabelen, og etter tjue sekunder er volumet på masseballene redusert med en tredel. Og fibrene i de øverste arka gir etter der pressa treffer. Det oppstår et merke i dem som er både presist og blått på en gang.  Disse kreftene skal vi utnytte kunstnerisk.  

 

I samarbeid med operatøreren på tørkemaskina, stopper vi en masseball før den er helt ferdig sammenpressa, legger arket med fotografiet påført inn i masseballen, og bruker det naturlige industrielle trykket pressa gir på midten av arket til å skape en fordypning i bildet. Levende teknikk skaper unik estetikk.

Grop eller vom

De fleste gangene velger vi å la 3D-effekten gå innover i bildet. Vi kaller det grop. Noen ganger, for moroskyld, lar vi den komme utover. Da heter det vom. Oppkalt etter operatørens kroppsfasong. På hans initativ.